Blogg

Selsvollene Flugfiskezon i Gudbrandsdalslågen.

2018-08-19

På WoodsTorrt Deluxe tidigare i våras vann jag ett presentkort på Fishspot.no och valet föll på Selsvollene flugfiskezon i Gudbrandsdalslågen. På de bilder och filmsnuttar jag sett vekade det vara ett vatten helt i min smak. Långsamt strömmande med absolut glasklart vatten :-). När vi kom till Sel under torsdagskvällen riktigt öste regnet ner och det var inga måttliga mängder heller. Det fortsatte regna nästan hela natten vilket gjorde att vattennivån höjdes med kanske 40 cm och vattnet blev även något grumligare. I min värld var vattnet fortfarande klart men vi har ju alla olika preferenser. Naturen och terrängen längs med dalgången var något utöver det vanliga man är van vid. Nästan lodräta bergsväggar klädda med ömsom skog, ömsom stenblock endast skurna av någon mindre fjällbäck, ramade in vårat kommande fiskevatten. Längs med den södra sidan går det en grusväg vilket gör det möjligt att snabbt och enkelt ta sig fram till vattnet, det här gjorde också att vi inte var ensamma flugfiskare. Längs den norra stranden var det längre till vägen vilket gjorde att den terrängen inte alls var lika upptrampad.

Den första morgonen låg dimman tät över älven, inga insekter eller vak så långt ögat kunde nå. Under förmiddagen lättade dimman och solen tittade fram under några ögonblick, trots bättre förutsättningar lyste insekterna med sin frånvaro. Eftersom botten var täckt av mindre sten och grus är vattnet lättvadat, bra fäste för vadarskorna alltså. Det är också oerhört svårt att bedöma djupet så det gäller att vada med förstånd. Efter en del letande och vadande lyckades jag narra en första öring, ca 40cm lång och ganska smal men den var i alla fall den första.

Tillsammans spande vi vidare men fisken ville inte riktigt vara med och leka.

Under vår vistelse i Selsvollene bodde vi ett hus som Anders Formo hyrde ut (Formosater på Fishspot.no) Perfekt boende där vi till och med hade varsitt eget sovrum och tur var väl det, eller hur NP ;-)

Senare under kvällen lyckades jag lura ytterligare en fin öring, denna var lite större, runt 50 cm och 8hg, smal var den också.

Under den andra dagen rullade ovädrena förbi, inte så mycket regn men det blåste rejält. Vinden for fram och tillbaka i dalen med bara korta uppehåll medans den vände. Om solen tittade fram just då kunde man faktiskt se både bäcksländor och enstaka vak så fisk fanns det, även om de var oerhört svårflirtade.

Vattnet var i mitt tycke oerhört klart och längs med gräskanten patrullerade öringarna fram och tillbaka, svåra att lura men spännande var det!

Vi i Team GäddRacer vill tacka Gudmund Nygaard på Fishspot.no för presentkortet, Anders Formo för boendet och Markus Hoffman som arrangerar WoodsTorrt, tack :-)

Wiggo

 

 

Antal kommentarer: 0

Namn: E-postadress: Hemsideadress:
Meddelande:
:) :( :D ;) :| :P |-) (inlove) :O ;( :@ 8-) :S (flower) (heart) (star)